10 Macam gangguan Syaitan ketika SolatAssalamualaikum,

Kali ini ana ingin berkongsi satu ilmu yang ana terjumpa kepada antum semua tentang gangguan Syaitan ketika solat.
Berikut merupakan 10 gangguan ketika kita melakukan solat : 
  1) Berasa was-was ketika melakukan takbiratulihram,


       Saat membaca takbiratul ihram, ‘Allahu Akbar’, seseorang akan berasa ragu-ragu apakah takbir yang dilakukannya itu sah atau belum sah.


Sehingga dia mengulanginya sekali lagi dengan membaca takbir. Perasaan itu akan berterusan kadang-kadang sampai imam hampir rukuk.


Ibnu Qayyim berkata, “Termasuk tipu daya syaitan yang banyak mengganggu mereka adalah was-was dalam bersuci (berwuduk) dan niat atau saat takbiratul ihram dalam solat”. Was-was itu membuat mereka terseksa.   2) Tidak memberi tumpuan ketika membaca bacaan dalam solat,


        Sahabat Rasulullah, Uthman bin Abil ‘Ash datang kepada Rasulullah dan mengadu, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan hadir dalam solatku dan membuat bacaanku salah.” Rasulullah menjawab, “Itulah syaitan yang disebut dengan khinzib.


“Apabila kamu berasakan kehadirannya, ludahlah ke kiri tiga kali dan berlindunglah kepada Allah. Aku pun melakukan hal itu dan Allah SWT menjauhkan gangguan itu dariku” (Hadis Riwayat Muslim).

Cara membaca Al-Fatihah
Al-Fatihah merupakan salah satu rukun 13 dalam solat dan ia merupakan rukun ke-3 dalam solat.
Tidak membaca Al-Fatihah di dalam solat maka tidak sah solat kita kerana Al-Fatihah merupakan rukun Qauli iaitu wajib dibaca dengan betul.

Syarat sah bacaan Al-Fatihah ialah :

  • Bacaan itu didengari dengan jelas jika dia mempunyai pendengaran yang baik,
  • Membaca mengikut tertib ayat serta jelas sebutan huruf dan bacaan yang bersabdu,
  • Menyebut sebutan kalimah dalam surah itu dengan betul sama dengan maknanya. Jika tidak solatnya dianngap tidak sah,
  • Bacaan surah Al-Fatihah hendaklah disebut dalam bahasa Arab,
  • Hendaklah menyempurnakan bacaan Al-Fatihah ketika dalam keadaan berdiri dan tidak boleh disambung dalam keadaan duduk. Dalam hadis riwayat Ibnu Hibban dan Daraquthni menyebut : "Tidak cukup solat yang tidak dibaca Al-Fatihah kepadanya."

YA ALLAH, JAUHKAN AKU DARIPADA KELEKAAN DAN KEALPAAN SEHINGGA TERLUPA MENYEBUT NAMA-MUDari Jabir r.a., dia berkata, aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: 

          "JIKA ADA SESEORANG MEMASUKI RUMAHNYA, LALU DIA MENYEBUT NAMA ALLAH S.W.T PADA SAAT MEMASUKINYA DAN PADA SAAT MAKAN, MAKA SYAITAN AKAN BERKATA KEPADA RAKAN-RAKANNYA: 'TIDAK ADA TEMPAT MENGINAP BAGI KAMU SEMUA DAN TIDAK ADA JUGA MAKAN MALAM UNTUK KAMU SEMUA.' DAN JIKA MASUK RUMAH, LALU DIA TIDAK MENYEBUT NAMA ALLAH PADA SAAT MEMASUKINYA, MAKA SYAITAN AKAN BERKATA: 'KAMU SEMUA BOLEH MENGINAP DI SINI.' DAN JIKA TIDAK MENYEBUT NAMA ALLAH PADA SAAT AKAN MAKAN MAKA SYAITAN AKAN BERKATA : 'KAMU SEMUA BOLEH MENGINAP DAN JUGA MAKAN MALAM.' "

                                                                                                                                       (Riwayat Muslim)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...