Allah Maha MengetahuiAbu Hurairah R.A Telah Mendengar Nabi S.A.W Menceritakan sebuah kisah tentang dua orang lelaki yang hidup dalam kalangan Bani Israel. Mereka mempunyai perihal keadaan yang berbeza antara satu sama lain. Salah seorang daripadanya adalah pelaku dosa. Manakala, seorang yang lain merupakan si abid yang bersungguh-sungguh dalam melaksanakan ibadah.


     Pun begitu, si abid selalu melarang saudaranya itu meninggalkan maksiat. Namun, keadaan lelaki itu tetap meneruskan perbuatan dosa dalam kehidupan sehariannya. 
     Suatu hari, si abid melihat saudaranya sedang melakukan maksiat lalu dia berkata, "Cukuplah!" Saudaranya kali ini membalas dengan berkata, "Tinggalkanlah aku bersama tuhanku, adakah engkau ini dihantar kepadaku sebagai penjaga diriku?" Si abid kemudian berkata, "Demi Allah! Dia pasti tidak akan mengampunkan engkau. atau Dia tidak akan memasukkanmu ke dalam syurga." 
     Setelah beberapa ketika, kedua mereka meninggal dunia. Ketika dihadapkan di hadapan Allah s.w.t, maka Allah s.w.t pun berfirman kepada si abid, "Adakah engkau mengetahui apa yang ada di sisi-Ku? Atau engkau berkuasa di atas apa yang telah Aku tetapkan?" Kemudian, Allah s.w.t berfirman pula kepada saudaranya-si pelaku maksiat, "Pergilah masuk ke dalam syurga dengan rahmat-Ku." Dan memerintahkan para malaikat penjaga neraka, "Masukkanlah dia (si abid) ke dalam neraka." 
     Abu Hurairah kemudian berkata, "Demi Tuhan yang diriku berada di tangan-Nya, dia (si abid) telah mengatakan suatu perkataan yang memusnahkannya di dunia dan akhiratnya." (Maksud hadis riwayat Imam Abu Daud dan Imam Ahmad) 
 PENGAJARAN : 

  1. Allah s.w.t berhak mengampunkan dosa hambanya, dan seorang hamba tidak layak mengatakan sebaliknya.
  2. Allah s.w.t juga berhak memasukkan seseorang ke dalam syurga dengan rahmat-Nya.
  3. Menjaga lidah daripada mengatakan sesuatu yang boleh merugikan dunia dan akhiratnya.

                                                                                                  Teks : Ustaz Muhammad Yusuf A Kadir

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...